Oolong čaj. Odlične informacije in nakup | Feng cha - Feng cha - Čaji, Začimbe, Kakav, Kava in Superhrana

Go to content

Main menu:

Oolong caj

Splošno o oolong čaju

Oolong čaj (imenuje se tudi wulong) je delno fermentiran čaj. Proizvajajo jih samo na Kitajskem in na Tajvanu. Gre za kombinacijo obdelave, ki jo uporabljajo tako za pripravo zelenega čaja, kot tudi črnega čaja. Oolong čaj je vedno nekje vmes. Okus ima delno po zelenem in delno po črnem čaju.

Pridelava oolong čaja zahteva veliko ročnega dela. Čajne lističe stiskajo v kroglice, sušijo, segrevajo in spet stiskajo v kroglice. Najboljši oolong čaji imajo vonj po sveži travi in so brez grenkega okusa.


Priprava

Za pripravo oolong čajev vodo zavremo na 100 °C. Pripravljamo ga v yixing čajnikih ali gaiwanu, če ga imamo. Sicer pa v najmanjšem čajniku. V gaiwan damo od 3 - 5 gramov čajnih lističev. Po kitajskem tradicionalnem načinu čajne lističe najprej splaknemo. Pustimo vodo na čajnih lističih za dve sekunde in zlijemo proč. Nato še enkrat prelijemo čajne lističe z vodo. Pustimo tri do štiri sekunde in čaj odcedimo. Po tradiciji ga prelivamo v čajnik brez pokrova in to večkrat, dokler ne napolnimo čajnika. Šele nato gre čaj v skodelice. Čaj lahko tako prelijemo do devetkrat. Pijemo brez dodatkov.  


Vrste

Tie guan yin (tudi ti kuan yin) proizvajajo v provinci Fujian na Kitajskem. Ročno obdelan. Verjetno najbolj znan oolong čaj na zahodu. Svežega in bogatega okusa. Zelo močan in prijeten vonj, ki se občuti še preden damo čajne lističe v vodo.

Druge vrste oolong čaja: Wu yi yan cha, Dong ding, Da hong pao...

Zdravje

Oolong čaj pozitivno vpliva na naše zdravje. Vsebuje številne antioksidante, ki aktivno vplivajo na dobro počutje. V čaju so katehini, polifenoli, vitamin C, vitamin E, selen, aminokisline in druge zdravilne snovi. Zato z rednim pitjem čaja vnašamo v telo pomembne učinkovine. Poleg tega ob skodelici čaja lahko neizmerno uživamo in se sproščamo. Oolong čaj je za užitek in zdravje hkrati.

Trgovina
tie kuan yin
Ponudba kvalitetnih Oolong čajev
 
Back to content | Back to main menu