Gong fu cha - priprava čaja | Feng cha - Feng cha - Čaji, Začimbe, Kakav, Kava in Superhrana

Go to content

Main menu:

Clanki

Gong Fu Cha - način priprave čajev

Kaj je Gong Fu Cha?


Čaj ima dolgo zgodovino, zato obstajajo tudi različni čajni obredi in načini priprave. Med najslavnejšimi je zagotovo Gong Fu Cha (dobesedno pomeni „priprava čaja s trudom“). Gong fu cha predstavlja način priprave, način spoznavanja okusov in način pitja čaja.
Deluje po tradicionalnih tehnikah, ki so se razvijala skozi stoletja. Običajno uporabljamo majhen čajnik ali gaiwan. Bistvena „sestavina“ pa je tudi čas. Z Gong Fu načinom priprave lahko za nekaj trenutkov pozabimo na zunanjo okolico in se osredotočimo na sebe. Lahko deluje tudi kot neke vrste meditacija.

Z Gong fu tehniko razvijamo tudi naš okus in odnos do čaja. Seveda je na prvem mestu užitek, zato ni nujno da tehniko popolnoma osvojite. Pitje čaja je užitek, zato naj naslednji odstavki služijo le kot napotilo k malo drugačni pripravi čaja.

Malo zgodovine

Gong fu cha se je skozi stoletja spreminjal. Razcvet je doživel v času dinastije Ming in Qing. V uporabi je bil predvsem v provincah, kjer so kultivirali oolong čaje – torej v Fujianu in Guangdongu. Svojo smer je doživel tudi na Tajvanu – otoku, posebej znanem po vrhunskih oolong čajih. V anale je to tehniko prvič pospremil Yuan Mei (1716 – 1797) v knjigi Food list, Tea and Wine, Wuyi tea.
Med potovanji je pri lokalnih prebivalcih opazil, da mu vedno servirajo čaj v majhnih čajnikih in skodelicah. Naučili so ga, da mora najprej začutiti aromo čaja, šele nato je na vrsti okus.  Tudi danes ima vsaka kitajska družina svoj čajni set za tradicionalno pripravo čaja.

Katere čaje pripravimo z Gong fu tehniko?


Tehnika je tradicionalno posebej primerna za pripravo čajev, ki zdržijo veliko prelivov – torej za oolong in pu erh čaj
. Z oolong čaji lahko v povprečju naredimo vsaj 7 prelivov, medtem ko z pu erh čaji pa celo 15. Seveda lahko Gong fu cha uporabljate tudi pri drugih čajih. Dobro se obnese pri zelenem čaju, belem čaju in celo črnem čaju. Dobili boste sicer manj prelivov, a užitek bo enak.

Obvezna oprema


Za osnovo pripravo potrebujemo grelnik, gaiwan
ali manjši čajnik, majhne skodelice (pinming bei), čajnik brez pokrova (gongdao bei), cedilo (lvwang), čajno mizo (cha pan) in posodo za odlaganje (shui yu). Lahko uporabljate čajni pribor iz porcelana, stekla ali yixing gline.

Procedura


  • Na mizo postavimo čajni pribor za začetek priprave.


  • Segreto vodo dodamo v čajnik (ali gaiwan) in skodelice. Na ta način segrejemo posodje. Vso vodo nato zlijemo proč.


  • Na rahlo dodamo zadostno količino čajnih lističev v čajnik ali gaiwan. Na hitro dodamo malo vode. Ko se lističi navlažijo (to traja le par sekund) vodo še enkrat zlijemo proč.


  • Sedaj čajnik ali gaiwan napolnimo z vodo do vrha in počakamo ustrezno število sekund (razpon je zelo različen in odvisen od posameznikove preference – optimalno je nekje med 5 in 30 sekund).


  • Iz čajnika ali gaiwana pretočimo čaj s pomočjo cedilca v čajnik brez pokrova. Iz tega čajnika pa naprej v skodelice.


  • Uživamo v aromah in okusih prvega preliva.


  • Ponovno napolnimo čajnik ali gaiwan in počakamo nekoliko več časa, kot pri prvem prelivu. Čas podaljšanja je spet odvisen od posameznikovih preferenc – optimalno je nekje vsaj 10 sekund več od prejšnjega preliva.


  • Uživamo v aromah in okusih ostalih prelivov.


  • Pospravimo in umijemo čajni pribor.


Naj dodamo še, da temperaturo vode s katero prelivamo čajne lističe prilagodimo glede na vrsto čaja. Nekaj smernic: Pu erh čaj – 100
°C, Oolong čaj – 100 °C, Zeleni čaj – 80 °C, Beli čaj – 80 °C in Črni čaj – 100 °C.

Ste vedeli?

Z besedo Gong fu označujemo tudi nekatere vrste čajev. Tako naj bi najboljše čaje, ki prihajajo iz Wuyi gor v Fujianu označevali, kot Gong fu čaj. Po drugi strani se redno uporablja ta izraz tudi za črne čaje: Dian hong Gong fu, Min hong Gong fu...

Primer seta za pripravo čaja z Gong fu tehniko:

 
Back to content | Back to main menu