Črni čaj. Odlične informacije in nakup | Feng cha - Feng cha - Čaji, Začimbe, Kakav, Kava in Superhrana

Go to content

Main menu:

Crni caj
Trgovina
kitajski crni caji
Ponudba kvalitetnih Črnih čajev iz Šri lanke, Indije in Kitajske.

Splošno o črnem čaju

Črni čaj je popolnoma fermentiran čaj. Pri postopku fermentacije pridobi značilno temno barvo. Največ črnega čaja proizvedejo v Indiji in na Šrilanki. Na Kitajskem črni čaj proizvajajo predvsem v provincah Anhui in Yunnan. Tam se ne imenuje črni čaj temveč rdeči čaj. V manjše plantaže s črnim čajem so še v vzhodni Afriki (npr. v Keniji), Vietnamu, Gruziji, Indoneziji in Nepalu.

Predelavo črnega čaja
bi lahko razdelili v več stopenj. Čajne lističe morajo najprej obrati in jih potem v roku šestih ur začeti sušiti. Le tako lahko črni čaj ohrani vse svoje lastnosti. Sledi valjanje. Valjanje čajnih lističev poteka mehanično, razen za najfinejše vrste čajev. Zvaljeni čajni lističi preidejo na naslednjo stopnjo - fermentacija. Gre za kemični proces, ki je ključen pri proizvodnji črnega čaja. Čajne lističe razprostrejo v poseben vlažen prostor z visoko temperaturo. Po določenem času se čajni lističi obarvajo bakreno rdeče. Sledi še končno sušenje in pakiranje črnega čaja.

Priprava

Za pripravo črnega čaja Vodo zavremo na 100 °C. Pripravljamo ga navadnih čajnikih ali gaiwanu, če ga imamo. V čajnik damo od 3 - 5 gramov čajnih lističev. Po kitajskem tradicionalnem načinu čajne lističe najprej splaknemo. Pustimo vodo na čajnih lističih za dve sekunde in zlijemo proč. Nato še enkrat prelijemo čajne lističe z vodo. Pustimo od dve do tri minute čaj odcedimo. V Indiji in Šrilanki črni čaj pijejo z dodatkom mleka in/ali sladkorja. Na Kitajskem se črni čaj pije brez dodatkov.

Vrste

Kitajski črni čaji


Qi hong (tudi Keemun) - Prihaja iz province Anhui. Gre za okusen črni čaj z malo tanina, svetle barve in rahlim sladkastim priokusom. Pridobljen s posebno tehniko, kjer lističi ostanejo nepoškodovani.

Dian hong (tudi Yunnan black) - Prihaja iz province Yunnan, zibelke kitajskega čaja. Kakovost se povečuje z nadmorsko višino (nabirajo ga med 1000 in 2000 metri). Gre za prefinjen črni čaj z značilno zlatkasto barvo. Čajni lističi so svetlo rjavi in polni dlačic, kar blagodejno vpliva na prebavo.

Ceylonski črni čaji

Na Šri lanki proizvajajo veliko vrst črnih čajev. Na sedmih glavnih gorovjih pridelajo različno aromatične in cenjene čaje. Med najbolj prestižnimi so: Silver tip in Golden tip.

Indijski črni čaji


Darjeeling čaj - najbolj cenjen črni čaj na svetu. Pridelujejo ga v 86 vrtovih. Vrtovi so locirani različno glede na nadmorsko višino. Peščica izbranih vrtov, kjer je idealna lega in klima pridela najslovitejše črne čaje. Intenzivno obarvani z aromo po muškatu.

Assam - črni čaji, ki jih obirajo na severozahodu Indije so močnejši, kot drugi črni čaji. Intenziven in aromatičen okus. Tradicionalno se pije z mlekom.

Trgovina
kitajski crni caji
Ponudba kvalitetnih Črnih čajev iz Šri lanke, Indije in Kitajske.
 
Back to content | Back to main menu